Какви са цените на земите в момента и от какво зависят?

Цените на земите в момента са силна диференцирани, в зависимост от няколко основни фактора

- Местоположение – логично най-високи са цените в районите на Добрич, Варна, Шабла, Каварна с оглед на най-доброто им качество и най-високите добиви от декар.Там и рентата, която бихте получили е с 30-40% по-висока.

На второ място по цена са районите на Силистра, Шумен и повечето общини на област Русе, където средната получавана за 2012год. рента е 50 лв/дка.

В третия ценови пояс са областите Разград, Плевен и Монтана. Тук средния размер на рентата за 2012год. е 35 лв./дка, но земята е достатъчно качествена и цената има по-голям потенциал за растеж.

В последната категория според цената попадат районите на Велико Търново, Габрово, Видин, Враца и Търговище, в които или земята е полупланинска, или както във Видинска област конкуренцията е доста слаба, а рентите за 2012год. не превишават 25-30 лв./дка.

- Размер на парцела – продавачите винаги търсят най-висока цена за по-големите парцели, които често са собственост на повече наследници. Поради раздробеността на земеделската земя в България /среден размер на парцел е около 8 дка/ и липсата на закон за комасация трудно можете да намерите големи парцели, които да обработвате в реални граници, с изключение на тези, които в минали години са били предмет на замени с ДПФ и които, макар и рядко се предлагат за продажба.

Средно се предлагат имоти с площ между 3 и 30 дка, като цената в тези рамки варира до 50%.

- Категория – практически няма съществени разлики в качеството на земята от І до ІV категория, както и в цената й. По-ниски добиви се получават при земите от V и VІ категория, където качеството на почвата е по-лошо, както и други фактори като наклон, изложение и т. н. Земя с категория VІІ – Х най-често е необработваема и неатрактивна за покупка.

- Срок на арендния договор и размер на рентата – Сключените дългосрочни арендни договори /напр. 10 год./, дават ограничени права и ползи за ползвателите и съответно намаляват възможностите на собственика да договаря по-добра рента или да смени некоректен наемател на земята си.

Предстоящите промени в общата европейска селскостопанска политика при субсидиране, прави този фактор особено важен. Тук има и достатъчно изключения – арендатори, актуализиращи посочените в договора ренти ежегодно.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.