Какви са цените на земята в момента и от какво зависят?

Цените на земеделските земи, както всички други нерегулируеми стоки, зависят от търсенето и предлагането. През първите 5 години от търговията със земя сделките бяха спорадични, инвеститорите малко, а цените ниски – между 80 и 150 лв. на дка. След 2005 год. в страната започнаха да набират поземлен ресурс в по-големи мащаби и с участието на чужди капитали няколко големи инвестиционни фонда – „Адванс Терафонд”, „Елана фонд за земеделска земя”, „Омега агро” и др. Това постепенно повиши търсенето и цените, а с навлизането на евро субсидии след 2007 год. се повишиха и доходите от земеделска земя – наеми и ренти. В настоящия момент –края на 2012 – началото на 2013 год. съществува голяма диференциация на ценовите нива различните райони – от 400 до 500 лв/дка в Северозападна България, 600- 700 лв./дка в Централна и Североизточна България до 1000 лв./дка в Добруджа.

Освен от местоположението цената на притежаваната от вас земя зависи и от други фактори – големина на парцела, получавана рента, категория, наличието на дългосрочен договор, наличие на инвестиционен интерес в съответното землище и др. Разбира се, има и приятни за вас изключения, ако притежаваните от вас парцели заемат ключово местоположение и са интересни за инвестиция с цел промяна на предназначението в неземедлска земя, което би повишило стойността й доста над пазарната.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.